Festival van de architectuur

Filip Canfyn

Filip Canfyn (columnist)

Auteur

Filip Canfyn (°1959), afgestudeerd als ingenieur-architect, heeft gewerkt als architect, aannemer, projectontwikkelaar en ambtenaar. Als auteur van ‘Wonen aan 200.000 Euro all-in’ (Garant, 2011), ‘Bouwblokrenovatie. Praktische handleiding voor kwaliteitsverbetering woningen in kwetsbare wijken’ (LannooCampus, 2012), ‘Het syndroom van verkavelingsvlaanderen’ (ASP-VUBpress, 2014) of ‘vOlOp bOb – Wijze woorden van bOb Van Reeth, groot architect en bouwmeester’ (ASP-Architectura, 2016) en als wekelijkse columnist op architectura.be mengt hij zich graag, gevraagd en ongevraagd, in het debat over wie waar hoe zal wonen in de toekomst en over de rol van de stad in dat woonverhaal.

Architectuur moet in elk geval niet teveel als kunst opgehemeld worden, want dan gaat ze naast haar schoenen lopen.

Functie: Architect-stafmedewerker, columnist bij Architectura.be 

Leeftijd: 57 jaar

Woonplaats: Kortrijk

In welke stad (ter wereld) zou je het beste gedijen en waarom?

Ongetwijfeld Lissabon. Lisboa. Een onwaarschijnlijke combinatie van stadstad, warmte, water, wijn, Pessoa, kleur, boeken, sardienen, eenvoud, fado…, dit alles overgoten met een saus van onnavolgbare saudade, tristesse met een stamboom. En mijn geliefde glanst hier altijd.

Welk gebouw/plek/publieke ruimte roept voor jou instant jeugdherinneringen op en waarom?

‘Dikke Marie’, het epitheton, dat mijn vader gaf aan de imposante kerk Santa Maria della Saluta in Venetië, een brok barok, dat mij nog altijd blij maakt als herinnering aan grote porties kunst en architectuur dankzij vele gezinsreizen naar Italië tijdens mijn jonge jaren

Aan welk architecturaal/stedenbouwkundig project in Vlaanderen en/of Brussel had je graag meegewerkt en waarom?

De Boerentoren in Antwerpen. Dit werk van Jan-Robert Vanhoenacker (en Jos Smolderen en John Van Buerden) vertelt een bewogen verhaal en wordt de eerste wolkenkrabber in Europa en de tot in de jaren vijftig hoogste woontoren in Europa. Deze verticale geschiedenis had eigenlijk wereldberoemd moet geworden zijn…