Festival van de architectuur

Seppe De Blust (foto: Marieke Dilles)

Seppe De Blust (mede-oprichter endeavour)

Auteur

Nu onze sector begint te snappen hoe we op een slimme manier aan hergebruik kunnen doen, ligt de weg open om van tijdelijkheid het centrale uitgangspunt te maken van de ontwerp- en stedenbouwpraktijk.

Functie: mede-oprichter van Endeavour: bureau voor sociaal-ruimtelijk onderzoek dat inzet op het ontwerpen van strategieën om het democratisch karakter en de kwaliteit van ruimtelijke ontwikkeling te versterken. (ndvr.be)

Leeftijd: 29

Woonplaats: Antwerpen

 

In welke stad (ter wereld) zou je het beste gedijen en waarom?
Istanbul. Hoewel haar recente stadsontwikkeling in geen geval als voorbeeld kan dienen, zijn er weinig steden waar het idee van een samenleving zo beklijvend aanwezig is. Istanbul kent een unieke mengeling van acute actualiteit te midden van een soort van eeuwige stedelijkheid. Het is een stad waar je over morgen droomt zonder dat je kunt negeren wat er zich op dit moment afspeelt. Uiterst boeiend. Neem daarbij de Bosporus als een fantastische geleider en je hebt al de ingrediënten om te komen tot een stad die eindeloos verrast.

Welk gebouw/plek/publieke ruimte roept voor jou instant jeugdherinneringen op en waarom?
Het Arenazwembad in Deurne. Midden in de Arenawijk van Renaat Braem een van de gebouwen die, mede door de vele uren die ik er heb gesleten, me voor het eerst een gevoel van architectuur gaf. Het is waarschijnlijk geen gebouw van uitzonderlijke architecturale kwaliteit maar het lichtspel en de oneindige achterliggende groenvlakte lieten me de rijkdom aan keuzes achter om elke bebouwde plek voor het eerst te beseffen.

Aan welk architecturaal/stedenbouwkundig project in Vlaanderen en/of Brussel had je graag meegewerkt en waarom?
De overkapping van de Antwerpse Ring. Hét Berlijn-moment van Antwerpen. Een investeringsgolf die alles in zich heeft om Antwerpen een kwantumsprong te laten maken op het vlak van mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit. De overkapping van de Ring werd afgedwongen door het ongelooflijke werk van verschillende burgerbewegingen en zal hoogstwaarschijnlijk ook in de toekomst van Antwerpen nog de drager blijven voor verdere maatschappelijke verandering en creativiteit.