Festival van de architectuur

Daniel Cross & Rosa Ensemble

Akasha – a brief theatre of everything

Horen → Antwerpen

In het ruimtelijk concert Akasha – a brief theatre of everything brengt regisseur en componist Daniel Cross samen met het Rosa Ensemble de pseudowetenschappelijke ‘theory of everything’ van filosoof en futuroloog Ervin Laszlo op de bühne. Volgens Laszlo is er sprake van een alomvattend informatieveld (of ‘akasha’ naar een hindoeïstische opvatting) van waaruit het heelal te lezen is.

Het is een soort geheugenveld waarin verleden, heden en toekomst verborgen liggen. Daar begint de voorstelling, met enkele paranormale verhalen die ondersteund worden door een alwetende verteller. Hij wijdt het publiek in in het begrip akasha. Daarbij hoort prachtige muziek: er klinken ruistonen, langgerekte vioolklanken en hier en daar herken je een geluidje uit ‘Star Trek’. Alle woorden worden door meerdere stemmen uitgesproken of herhaald. Het geheel klinkt soms vervreemdend blikkerig, bijna alsof er aliens spreken. De meerstemmige zang is uitdagend en heeft een loepzuivere timing. De stoelen voor het publiek staan opgesteld in cirkels en daaromheen zingen, spelen en vertellen de acteurs en musici.

Daniel Cross & Rosa Ensemble
Foto: Ed Jansen

‘Akasha’ speelt met de scène als een ruimte zonder tijd en plaats. De première was één van de hoogtepunten van Operadagen Rotterdam 2016.

Deze voorstelling is een coproductie met deSingel.

Muziek, regie: Daniel Cross
Beeld, licht: Mike Rijnierse, Jan Boiten
Dramaturgie: Lieke van Hoogenhuyze
Geluid: Thomas Koopmans
Kostuum: Brenda van Geffen
Coproductie: Operadagen Rotterdam

 

Facebook: @rosa.ensemble

Twitter: @RosaEnsemble

Routebeschrijving

Locatie

Muziekstudio
deSingel Internationale Kunstcampus
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Routebeschrijving Tickets

Van

20:00u

Duur

60 min.

Toegangsprijs

€ 20 (basis)
€ 15 (-25/65+)
€ 8 (-19 jaar)

Valt onder het aanbod voor deSingel abonnees (scenische concerten & creaties)