Festival van de architectuur

Allee du Kaai, Toestand (Foto: Sarah Oyserman)

D/a: Allee du Kaai

Zien → Brussel

Tijdelijke toestand toont toekomst terrein
Toestand

 

Brussel kent een groot gebrek aan ruimte. Dat de Materialenkaai, een plek van leegstand en braakliggende terreinen, aan jongeren werd gegeven is enigszins verrassend. Twee loodsen en een braakliggend terrein werden tijdelijk het speelterrein van Muriel Claeys, Brussels Cooperation, Oiseaux Sans Tête en Toestand. Zij dienden een project in als antwoord op de openbare aanbesteding van de dienst leefmilieu voor de Materialenkaai.

Er is tijd nodig om feedback te verzamelen en om de kaai om te vormen tot iets bruikbaar. Dit langlopende participatieproject biedt die tijd. Het temporele gebruik van de Materialenkaai levert veel informatie op die de definitieve bestemming kan bevorderen. In de toekomst zal meer groen en een opwaardering van de kanaalzone waarschijnlijk zorgen voor een nieuw publiek. De toekomstige bewoners zullen wellicht sterk verschillen van hun buren uit de Maritieme wijk. Sociale, politieke en economische factoren moeten in rekening gebracht worden om een kwaliteitsvol stadsdeel te creëren. Tijdelijk gebruik van deze ‘lap’ stedelijke ruimte kan een eerste impressie geven van wat er nu leeft.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, werd er voor het project aan de Materialenkaai weinig nieuw materiaal aangebracht. De loodsen werden gepoetst, banken van recuperatiemateriaal werden geplaatst en graffiti werd gehouden als couleur locale.

Allee du Kaai, Toestand (Foto: Lander Loeckx)
Allee du Kaai, Toestand (Foto: Lander Loeckx)

Twee loodsen en een stuk ‘waste land’ waren de schamele left-overs die moesten inspireren tot de smakelijke belevenis van Allee du Kaai. Dit project schept vooral mogelijkheden en infrastructuur aan haar doelpubliek van 16- tot 25-jarigen. Binnen het thema van sport, spel en vorming bieden de loodsen nu plaats voor boksers, skaters en capoeiralessen. De kleine loods werd omgevormd tot een constructie- en houtatelier en in een afgedankte bus werden er huiswerkklasjes ingericht. Het stuk ‘waste land’ dat een carrièregroei tot park te wachten staat, kent nu nog de onbezonnen vrijheid van een speelveld.

 

Meer info:
Toestand | Allee du Kaai
#alleedukaai #toestand

Routebeschrijving

Locatie

Havenlaan 53
1000 Brussel

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis