Festival van de architectuur

Biestebroek, Toestand (Foto: Charlotte Laloire)

D/a: Biestebroek

Zien → Anderlecht

Architectuur of geen architectuur, dat is de vraag
Toestand

 

In navolging van Allee du Kaai startte Toestand een gelijkaardig project op in Anderlecht. Dit tijdelijke centrum heeft haar plekje gevonden in de oude kantoorgebouwen van platenmaatschappij Pias, die nu in eigendom zijn van de gemeente zelf. Toestand zet nogmaals de schouders onder een innovatief sociaal project, dat ondersteund wordt door de gemeente Anderlecht en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, maar vooral gedragen wordt door de inwoners en verenigingen van de wijk en daarbuiten.

Biestebroek is een project voor iedereen. Naast de constante ontvankelijkheid voor projecten en producties, is er een continue samenwerking met lokale organisaties die focussen op kwetsbare doelgroepen. Toestand moedigt jong en oud aan om zelf activiteiten te organiseren en biedt ruimte voor hun initiatieven, ideeën en dromen. De site is het speelveld, enkel de fantasie van de spelers kan begrenzen. Het enthousiasme, de energie en de zelforganisatie is niet alleen bewonderenswaardig maar vormt eveneens de spreekwoordelijke brandstof voor de uiteenlopende projecten. De invulling van Biestebroek draait om creatieve expressie, ontmoetingsmogelijkheden en ontspanning. Toestand beoogde een comfortabele thuisplek waar dit allemaal mogelijk is en biedt tegelijk een reflectie op de stad en de wijk.

Biestebroek, Toestand (Foto: Charlotte Laloire)
Biestebroek, Toestand (Foto: Charlotte Laloire)

Toestand benoemd haar projecten niet als architectuur. Dat roept meteen ook de vraag op wat architectuur dan wel is.  Welke betere gelegenheid dan het Festival van de architectuur om haar eigen onderwerp in vraag te stellen? Als we er van uitgaan dat architectuur meer is dan alleen bouwen, dan zijn de sociale projecten van Toestand een prachtig voorbeeld van wat architectuur zou kunnen zijn. Is Biestebroek architectuur volgens jou? Lees zeker ook het manifest over leegstand en de tijdelijke invulling ervan op de site van dit revolutionaire bureau.

 

Meer info:
Toestand | Biestebroek
#biestebroek #toestand

  • Biestebroek, Toestand (Foto: Severin Malaud)

    Biestebroek, Toestand (Foto: Severin Malaud)

  • Biestebroek, Toestand (Foto: Charlotte Laloire)

    Biestebroek, Toestand (Foto: Charlotte Laloire)

  • Biestebroek, Toestand (Foto: Charlotte Laloire)

    Biestebroek, Toestand (Foto: Charlotte Laloire)

Routebeschrijving

Locatie

Veeweydestraat 102-104
1070 Anderlecht

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis