Festival van de architectuur

Jezuïetenkerk Lier

D/a: Jezuïetenkerk van Lier

Zien → Lier

Nieuwbouw in aansluiting op buitenrenovatie
Architectenatelier Verwilt-Cautreels en Beeck & Hermans architecten

 

Ontdek de Jezuïetenkerk van Lier. Vandaag worden hier concerten en evenementen georganiseerd, maar vroeger vormde de Jezuïetenkerk een rustig geheel met het voormalig klooster-retraitehuis van de paters Jezuïeten. De kerk werd gebouwd in 1749-1752, raakte zwaar beschadigd tijdens WOI, maar werd heropgebouwd. In 1982 kwam de kerk leeg te staan. In het voormalige retraitehuis is nu de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans gevestigd, de grootste academie in Vlaanderen. 

De Jezuïetenkerk is een eenbeukige kruiskerk in laat-barokke stijl, opgetrokken uit baksteen met verwerking van zandsteen en arduin. De monumentale voorgevel wordt gemarkeerd door kolossale composietpilasters op hoge arduinen sokkels. In de rondboognis staat een beeld van Sint-Jozef met kind, de Jezuïetenkerk werd dan ook de Sint-Jozefskerk genoemd. Het bepleisterde interieur is overdekt met kruisribgewelven versierd met sterren. De kerk heeft een barok marmeren hoofdaltaar met schilderij van Christus en de Twaalf Apostelen; links zijaltaar toegewijd aan de Heilige Maagd, van C. Van Everbroeck.

Jezuïetenkerk Lier
Jezuïetenkerk Lier

De nieuwe architectuur sluit mooi aan op het statige neogotische gebouw van de Jezuïetenkerk. Zo recht en strak het oude, zo speels en asymmetrisch het nieuwe. Naar het park wordt verwezen door de steunpilaren die als bomen in en voor de nieuwe foyer oprijzen. De binnenbeleving van het gebouw is ronduit fantastisch: de grote tuin is alomtegenwoordig. De bezoeker ziet een huwelijk van oud en nieuw in de grote centrale gang die ‘Boulevard Eduard’ gedoopt werd. Naast de succesvolle foyer Bar MUZA herbergt de uitbreiding ook 3 akoestisch geïsoleerde klaslokalen, 2 artiestenloges, 2 drumstudio’s, een opnamestudio en sanitair.

 

Op zondag 10 september is het dubbel feest! Vlaanderen viert dan Open Monumentendag én Dag van de architectuur. Omdat hedendaagse architectuur en monumentaal erfgoed dikwijls hand in hand gaan, ontdek je op een 20-tal plekken in Vlaanderen de geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.

Extra: toelichtingen
Toelichting over het project en optreden om 10u30 en 11u30. Er is ook toelichting voorzien om 14u en 16u, maar zonder optreden. Je kan dit gebouw daarnaast ook vrij bezoeken.

Meer info:
Architectenatelier Verwilt-Cautreels | Beeck & Hermans architecten
#jezuietenkerklier #verwilt-cautreels #beeck&hermans

Routebeschrijving

Locatie

Gasthuisvest 52
2500 Lier

Routebeschrijving

Van

10:00u | Extra: toelichtingen
(meer info: zie beschrijving)

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis