Festival van de architectuur

Parochiekerk Malem, Circusplaneet

D/a: Parochiekerk van Malem, Circusplaneet

Zien → Gent

Circuskerk

Vzw Circusplaneet kocht de parochiekerk van Malem op en maakte er een thuis van voor hun acrobaten. In het historische pand van de jonge en kunstzinnige vereniging is iedereen welkom.

Circusplaneet vzw kocht in februari 2015 de parochiekerk van Malem. De kerk was vanaf 1956 het middelpunt in deze Gentse tuinwijk. De sociale woonwijk werd gebouwd in een sfeer van vooruitgangsoptimisme. Het kerkgebouw diende als draaischijf van maatschappelijk engagement. Het katholiek schooltje naast de kerk bood op zijn beurt onderdak aan heel wat verenigingen.

Door de jaren heen slonk het sociale engagement en daarmee ook het aantal bezoekers van de kerk. De katholieke inwoners van Malem werden ouder, de samenleving werd minder religieus, het socialistisch deel van de wijk werd gerenoveerd en bracht al snel veel jonge gezinnen met andere origines en geloofsachtergronden in de wijk…

De kerk werd daarom deel van het Gentse stadsproject voor herbestemming van kerkgebouwen. Het was uiteindelijk de eerste Gentse parochiekerk die in een openbare verkoop onder de hamer ging, een openbare verkoop waarin Circusplaneet vzw het hoogste bod uitbracht. Na een aantal kleine ingrepen voor brandveiligheid en bruikbaarheid nam de vzw in september 2015 het gebouw in gebruik.

Parochiekerk Malem, Circusplaneet (Foto: Circusplaneet)
Parochiekerk Malem, Circusplaneet

De kerk is voor Circusplaneet een echte droomlocatie. Het gebouw biedt voldoende hoogte en ligt bovendien middenin een woonwijk die nood heeft aan een verbindend initiatief. De eerste focus lag dan ook op kennismaken met de wijk en met het gebouw. Daarna begon Circusplaneet langzaam maar zeker te werken een een renovatieplan voor het gebouw. Een plan dat het gebouw terug functioneel en up-to-date moet maken.

In 2018 zal het pand grondig gerenoveerd worden: er komt een foyer voor bezoekers, de circuszaal krijgt een nieuwe vloer, er komt een plafondconstructie voor trapezes, kantoren voor de medewerkers, nieuw sanitair en de toren wordt een uitkijkplatform over de wijk en de stad.

De locatie is ook bijzonder betekenisvol: de vzw werkt in de voetsporen van de geëngageerde katholieke gemeenschap die hier ooit zo bedrijvig was. Het gebouw en haar rijke geschiedenis inspireren, nodigen uit om op bezoek te komen en zet aan tot initiatief.

Op zondag 10 september is het dubbel feest! Vlaanderen viert dan Open Monumentendag én Dag van de architectuur. Omdat hedendaagse architectuur en monumentaal erfgoed dikwijls hand in hand gaan, ontdek je op een 20-tal plekken in Vlaanderen de geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.

 

Extra: rondleiding en workshop
Elk uur (vanaf 10u) start een korte rondleiding waarin je uitleg krijgt over de geschiedenis van het gebouw en het herbestemmingstraject van Circusplaneet. De rondleiding wordt afgesloten met een korte jongleerworkshop waarin je leert jongleren met 3 balletjes. Op die manier kan je de herbestemming van de kerk ook aan de lijve ondervinden. Inschrijven voor de rondleiding met workshop kan ter plaatse.

Meer info:
Circusplaneet | Plano Architecten
#circusplaneet #circuskerk #Plano

  • Parochiekerk Malem, Circusplaneet

    Parochiekerk Malem, Circusplaneet

  • Parochiekerk Malem, Circusplaneet

    Parochiekerk Malem, Circusplaneet

Routebeschrijving

Locatie

Oud-Strijderslaan 1
9000 Gent

Routebeschrijving

Van

10:00u | Extra: rondleidingen en workshop
(meer info: zie beschrijving)

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis