Festival van de architectuur

Kempenatlas (foto: Filip Dujardin)

D/a: Preview Kempenatlas

→ Lille

Preview boek en expo Kempenatlas in GielsBos

Op de Dag van de Architectuur toont AR-TUR een preview van de Kempenatlas in Het GielsBos. Pas een week later worden boek en tentoonstelling gepresenteerd, maar op zondag 10 september 2017 kun je al een exclusief voorproefje zien in Gierle. Ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur is dit bijzondere woonzorgdomein te bezoeken. Dierendonckblancke architecten ontwierp nieuwe ‘woonerven’ waarvan er inmiddels drie zijn gerealiseerd.

Speciaal voor de Dag van de architectuur kun je deze zondag al een bijzonder voorproefje van de Kempenatlas bekijken. Een mini-tentoonstelling én een exemplaar van het boek zijn te zien in het Ontmoetingscentrum van Het Gielsbos. Dit woonzorgdomein is een van de plekken die uitgebreider aan bod komt in de Kempenatlas. 

Het GielsBos is een voorziening die ondersteuning biedt aan personen met een mentale beperking. Hoewel de voorziening vandaag is uitgebreid naar verschillende locaties in de Kempen, kennen we Het GielsBos als sinds de jaren zeventig als een groen, bebost domein waar mensen met een ernstige verstandelijke beperking in alle rust kunnen wonen. Het domein van vijfentachtig hectare biedt alle faciliteiten voor verblijf, dagopvang en begeleiding. Dierendonckblancke architecten kregen de opdracht om de bestaande gebouwen te vervangen en zes nieuwe woningclusters te ontwerpen.

De grootte van de woningen varieert tussen 500 en 550m2 en iedere woning biedt ruimte acht tot tien personen. Om de schaal te breken, is iedere woning opgebouwd in verschillende volumes met een hellend dak. Deze volumes werden vervolgens gedraaid en verschoven en vormen bijzondere ‘woonerven’.

Kempenatlas

De voorbije eeuwen duidden cartografen de Kempen systematisch aan als een onbestemde leegte of een niemandsland. Pas in het begin van de 19de eeuw kwam daar verandering in. De Kempen werden gekoloniseerd. Er was overvloedig ruimte beschikbaar voor zware industrie, grote infrastructuurwerken en gedurfde experimenten. De Kempen waren een laboratorium waar vernieuwende inzichten in landbouw, armenzorg of mobiliteit voor het eerst werden uitgetest. Die bijzondere geschiedenis heeft de Kempen gemaakt tot wat ze vandaag zijn. Ook in de toekomst kunnen de Kempen een voortrekkersrol blijven spelen op het vlak van klimaat en welzijn, energie en wonen, natuur en recreatie.

De Kempenatlas brengt de Antwerpse Kempen voor het eerst grondig in kaart. Als boek en tentoonstelling. Twaalf thematische kaarten geven een inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling en de toekomstmogelijkheden van de regio. Vele foto’s en archiefbeelden van archetypische plekken tonen de Kempen in al hun facetten. Het werk van vier kunstenaars toont verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

De Kempenatlas is hét referentiewerk en een inspiratiebron voor iedereen die mee de schouders wil zetten onder een duurzame toekomst voor de regio.

EXPO
16 september tot 19 november 2017
woensdag tot zondag – 10 tot 17u – 5 euro
Warandestraat 42, Turnhout

Kempenatlas
Kempenatlas

BOEK
Vanaf 15 september te koop bij de Warande en de boekhandel – 39,99 euro
Je kunt hier alvast een exemplaar bestellen.

Kempenatlas
Kempenatlas

De Kempenatlas is een initiatief van AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen. In samenwerking met Universiteit Antwerpen, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, de Warande en Public Space. Met steun van onder meer de Vlaamse Overheid en de Provincie Antwerpen.

www.ar-tur.be/kempenatlas

 

Routebeschrijving

Locatie

Vosselaarseweg 1
2275 Lille

Routebeschrijving

Van

11:00u

Tot

17:00u