Festival van de architectuur

Foto: Dries Luyten

Raakvlakken: lezingenreeks

Horen → Antwerpen

In deze vijfdaagse lezingenreeks onderzoeken we hoe architectuur raakt. Waar eindigt een ontwerp en wanneer wordt een gebouw kunst? Is architectuur meer dan alleen bouwen, en hoe kan het bijdragen aan zijn omgeving? En waarom is het soms beter om net niet te bouwen? We treden buiten de grenzen en brengen architecten, kunstenaars, wetenschappers en beleidsvormers met elkaar in gesprek over een onderwerp dat hen bindt.

Gebouwen met een eigen intelligentie
Op maandag 11 september knopen we het gesprek aan met het verleden en vragen we Londens architect William Mann (Witherford Watson Mann architects, onder meer bekend van de restauratie van Whitechapel Art Gallery) naar zijn visie op erfgoed.

Komen en gaan – lezing afgelast
Hoe beïnvloedt de verplaatsing van mensen architectuur en bij uitbreiding urbanisatie? Niet zozeer de bevolkingstoename als wel de meerwaarde van een culturele mix vormt op dinsdag 12 september het uitgangspunt voor de discussie. Anne-Julchen Bernhardt (RWTH Aachen University) deelt haar ervaring over architectuur, urbanisatie en migratie. 

De kunst van het bouwen
De creaties van Olivier Goethals bevatten een uitgekiende omgang met de fysieke en sociale context waarin ze tot stand komen. Op woensdag 13 september gaat de architect in gesprek met Moritz Küng (onafhankelijk curator, o.a. Architectuurbiënnale Venetië 2008) en Michiel Vandevelde (kunstenaar en artistiek team Kunsthal Extra City) over de grijze zone tussen architectuur en kunst.

Sprong over de Schelde
De avondlezing op donderdag 14 september organiseert het Vlaams Architectuurinstituut in samenwerking met Team Stadsbouwmeester Antwerpen naar aanleiding van de ideeënwedstrijd rond Linkeroever.

Gelieve de Werf te betreden!
De lezing op vrijdag 15 september is het werk van partnerorganisatie Centrum Vlaamse Architectuurarchieven naar aanleiding van haar tentoonstelling Werf!. De voordracht vindt plaats in de Permekebibliotheek in Antwerpen.

Routebeschrijving

Locatie

deSingel Internationale Kunstcampus
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Routebeschrijving Tickets 13 september

Van

20:00u

Tot

22:00u

Toegangsprijs

5 euro
Gratis (-26 jaar)

Tickets voor 14 en 15 september via de specifieke pagina's (zie omschrijving).