Festival van de architectuur

Filmvertoning: #1 Partial Views

Zien → Antwerpen

Grootte en tijd zijn vaste parameters in de werkelijke, waarneembare, empirische ruimte. In film worden ze variabel. Julie Pfleiderer en Miriam Rohde brengen in hun project Actual Size Real Time architectuur in beeld door middel van film. In hun portretten verkennen ze hoe een gebouw eruit ziet, maar ook hoe we ernaar kunnen kijken.

De representatie van ruimte kan de reële beleving niet vervangen. Soms is een gebouw echter enkel toegankelijk door middel van fotografie, film of geluidsopnames. Onze ideeën en verwachtingen van wat steden en publieke en private ruimtes kunnen of zouden moeten zijn, worden beïnvloed door de manier waarop we ze verbeelden. Elke voorstelling toont de ruimte, maar ook onze eigen blik op die ruimte.

Architectuur is bij uitstek een visueel medium, hoewel geen enkel gebouw ooit echt stil is. De structuur, de infrastructuur en de omgeving van een gebouw humt, fluit, kraakt, kreunt en sist. Architectuur brengt geluid voort, bedoeld of onbedoeld. Elke kamer klinkt verschillend, elke ruimte resoneert. Elk gebouw klinkt anders.

Voor de eerste episode van Actual Size Real Time werkten Rohde en Pfleiderer samen met vier jonge Belgische architectenbureaus. #1 Partial Views brengt vijf verschillende gebouwen in beeld die bepaalde gelijkenissen vertonen: het zijn allemaal residentiële projecten in verschillende fases van afwerking, op uiteenlopende locaties in Vlaanderen. Het doel van de film is niet om een impressie te geven van elk gebouw afzonderlijk. Partial Views gaat vooral om het kijken naar en vanuit de gebouwen. Dat kijken is niet neutraal, lineair, vaststaand of ideaal. Het kijken wordt beïnvloed door de omstandigheden: de blik is onderbroken, herhalend, vluchtig, onderzoekend, gefocust of afgeleid. Voor het geluid van #1 Partial Views werkten Rohde en Pfleiderer samen met de Belgische geluidskunstenaar Peter Lenaerts. De volledige soundtrack bestaat uit geluiden die opgenomen werden in en rond de (lege) gebouwen die de hoofdrol spelen in de film. 

Bekijk #1 Partial Views tijdens het slotfeest van het Festival van de architectuur op zondag 17 september in deSingel.  Gratis, doorlopende vertoning. 


Concept & regie:
Julie Pfleiderer & Miriam Rohde
Camera: Ferran Mesa Turó
Editing: Rudi Maerten
Sound design: Peter Lenaerts
Sound recording interior: Laszlo Umbreit
Sound recording exterior: Tomas Hendriks

Architecten
AE architecten Jan Baes, Petra Decouttere
DOUMA architecten Ann Maelbrancke, Valerie Dutreluingne
PERNEEL OSTEN Carmen Osten, Lore Perneel
SAMENWERK Sam de Vocht + Juan Duque

  • Still 'Roof' uit Partial Views

Routebeschrijving

Locatie

Muziekstudio
deSingel Internationale Kunstcampus
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Routebeschrijving

Van

10:00u - 13:00u en van
15:00u-18:00u (in loop)

Duur

7'20"

Toegangsprijs

Gratis (vrije toegang)