Festival van de architectuur

Secret Cinema

N/a: Secret Cinema

Zien → Antwerpen

Gedurende de Nacht van de architectuur kan film natuurlijk niet ontbreken. Speciaal voor deze gelegenheid selecteerde Secret Cinema Antwerpen een shortlist van architectuurfilms, die op twee geheime plekken binnen deSingel worden vertoond. Op plekken die normaal niet voor publiek toegankelijk zijn. Een unieke kans dus om deSingel vanaf een ander perspectief te bekijken en tegelijkertijd te genieten van een film.

Film en architectuur gaan goed samen. Beide zijn beeldend en vertellen een verhaal; de een in tijd, de andere in ruimte. Beide trekken je in een eigen belevingswereld. De films uit het repertoire van Secret Cinema hebben bovendien een link met de plek waar ze vertoond worden, hetgeen de beleving van zowel de film als van de locatie nog versterkt. Waar de projectors een plaats krijgen, ontdek je tijdens de Nacht van de architectuur. 

Lees ook het blogbericht van Wies Sanders, stedenbouwkundige, filmprogrammeur, en initiatiefnemer van Secret Cinema, in onze Gazet. 

Concrete Love, the Böhm Family, Maurizius Staerkle-Drux (22u30)
Liefdevol wordt de dagelijkse routine gevolgd van de 93-jarige architect Gottfried Böhm, beroemd vanwege zijn betonarchitectuur, zoals de brutalistische kerk in Neviges. Gottfried was zoon en kleinzoon van architecten en alle drie zijn zonen zijn dat ook. Deze unieke familie vertegenwoordigt een mooie doorsnede van de Duitse architectuurgeschiedenis. De film documenteert de ontmoetingen met zijn familie, oud-collega’s en de inspiratie voor zijn werk. De keuzes van de drie zoons leiden soms tot spanningen tussen vader en zoons. En dan is er nog de vrouw, moeder van de jongens, die ook opgeleid was tot architect. Een intiem en prachtig gefilmd portret van een getekende en tekenende familie.

De productie wordt aangeboden door DasKULTURforum met de steun van het Goethe Institut.

CONCRETE LOVE – THE BÖHM FAMILY Trailer van Lichtblick Film on Vimeo.

 

Fahrenheit 451Francois Truffaut (00u00)
Destijds geen succesvolle film, maar in retrospectief des te boeiender. Truffaut’s filmische vertaling van de sciencefiction roman van Ray Bradbury blinkt uit in opvallende stijl-en setkeuzes uit de jaren zestig. Een sciencefiction film zonder futuristisch te willen zijn.

In een totalitaire maatschappij zijn boeken verboden en hypnotiseren tv-programma’s de mensen tot een willoos volk.

FAHRENHEIT 451 trailer

 

Shorts on Architecture (22u30 tot 04u00)

A tomb with a view, Ryan J. Noth 
De monumentale verticale Necropole Ecumenica in Sao Paulo brengt de doden een beetje dichter bij de hemel. ’s Werelds grootste begraafplaats siert de skyline van de stad en viert het hiernamaals op grote hoogte.

A TOMB WITH A VIEW trailer

Ghost Cell,  Antoine Delacharlery
De stad Parijs als micro-organisme. Verbluffende CGI animatie springt van microscopische schaal tot macroschaal van de stad.

GHOST CELL trailer van Antoine Delacharlery on Vimeo

Une vie radieuse, Meryll Hardt 
Een prachtige voorstelling van een re-enactment van de eerste bewoners van de Unité d’Habitation in Marseille. In een mix van archiefmateriaal, choreografie en toneel wordt de vervreemding verbeeld. Maar dan wel wonderschoon.

Secret Cinema
Still uit ‘Une vie radieuse’ (Regisseur: Meryll Hardt)

Il Girasole, a house near Verona, Christoph Schaub
Il Girasole (de zonnebloem) is de woning van architect Angelo Invernizzi dat hij in de jaren dertig creëerde samen met kunstenaars en collega architecten. Een totaal kunstwerk dat met de zon kan meedraaien, maar bedoeld was als prototype voor een nieuw soort woning.

IL GIRASOLE, A HOUSE NEAR VERONA Trailer 

Home, Thomas Gleeson 
Prijswinnende korte film die duidelijk maakt wat het verschil is tussen een huis en een thuis. Het duurde ruim anderhalf jaar om dit project op camera te krijgen. 

HOME trailer van Thomas Gleeson on Vimeo

 

Secret Cinema is het geesteskind van Wies Sanders, stedenbouwkundige en filmprogrammeur bij onder meer het Architecture Film Festival Rotterdam, Cinema Culinair en La Notte. Inmiddels verhuisde het grote doek van Rotterdam naar Antwerpen. Op verrassende locaties verspreid over de stad krijgen filmfans er een nieuwe cinematografische belevenis voorgeschoteld. In een leegstaand gebouw, een bijzondere woning of op een dak: de context beïnvloedt niet in het minst de ervaring van de kijker. De thuisbasis aan de Falconrui afficheert daarnaast ook geregeld films en documentaires over stad,  architectuur en eten.

Instagram: cinema_wies

Facebook: @SecretCinema

Twitter: @secretcinema

 

Facebook: @dasKULTURforum

Routebeschrijving

Locatie

deSingel Internationale Kunstcampus
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Routebeschrijving Tickets voorverkoop

Van

22:30u - 00:00u: Voorstelling 1 op locatie 1
00:30u - 02:00u: Voorstelling 2 op locatie 2
Duur

Avondactiviteit

Toegangsprijs

Met een ticket voor de Nacht van de architectuur heb je toegang tot deze filmvertoningen. Koop vanaf 1 augustus je ticket via onderstaande link.

Meer informatie over de aanvangsuren volgt hier binnenkort.