Festival van de architectuur

The Arch in opbouw (Foto: ConstructLab)

The Arch Genk

Doen → Genk

Het tijdperk van de steenkoolmijnen en aanwezigheid van Ford hebben een sterke identiteit gegeven aan de Stad Genk. Deze zomer bijt Constructlab zich vast in The Arch, een bouwproject waarbij de organische zoektocht naar een nieuwe sterke identiteit voor deze regio boeiende experimenten en reflectie over de toekomst mogelijk maakt. 

 

“Kom tijdens het Arch Building Festival twee weken lang in The Arch wonen en meewerken met het ConstructLab team.”

 

Een ‘levende’ steunstructuur verwelkomt het publiek op de site en biedt een platform aan waar de mensen van Genk, lokale verenigingen, kunstenaars en wetenschappers elkaar kunnen ontmoeten en zich de plek eigen maken. Een plaats om bestaande kennis uit te wisselen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Gelinkt aan de onderzoeksprojecten die al opgestart zijn op de Thor Park site, stelt Constructlab een toegepast onderzoekslabo voor dat zich beweegt tussen artistiek experimenteren en publiek onderzoek. Een complementaire aanpak om academische onderzoeksmodellen en nieuwe technologieën op een associatieve manier toegankelijk te maken.

ConstructLab team tijdens opbouwfase – Thor Park

Begin juni wordt de houten steunstructuur afgewerkt door het ConstructLab team en is iedereen welkom om op de open werf een kijkje te komen nemen. Daarna start het onderzoek naar het gebruik van gerecycleerd plastiek als bouwmateriaal. Het publiek is welkom op al deze ‘residenties’ om een kijkje te nemen. We organiseren ook lezingen en seminaries die het verloop kaderen.

De eerste residentie start op 12 juni en focust op het maken van machines om het plastic te behandelen. Begin juli wordt onderzocht hoe deze zo best mogelijk gebruikt worden voor een bouwblok. Verder kan je participatieve workshops volgen. ConstructLab zet iedereen graag aan om hun plastic mee te nemen naar de werf en samen met onze residenten kleine objecten van te maken. Nadien wordt onderzocht hoe men deze bouwstenen het best kan schakelen rond onze houten structuur. 

ConstructLab The Arch
Poster ConstructLab The Arch

Het project eindigt met het Arch Building Festival. Voor dit festival (start op 21 augustus) organiseren we een Open Call waarbij geïnteresseerden (studenten, architecten, bouwers…) zich kunnen inschrijven om twee weken lang in The Arch te wonen en meewerken met het ConstructLab team. Meer info: www.thearchgenk.be

In het weekend van 15 september sluiten we het project af met de grote opening van het Thor Park en wordt de houten steunstructuur ontmanteld waarna enkel de plastic boog overblijft.

 

Facebook: @thearchgenk | #zomerwerfgenk | #thearchgenk

 • The Arch (Foto: ConstructLab)

  The Arch (Foto: ConstructLab)

 • Pointing out The Arch (Foto: ConstructLab)

  Pointing out The Arch (Foto: ConstructLab)

 • Opbouw The Arch op de Thor Park site (Foto: ConstructLab)

  Opbouw The Arch op de Thor Park site (Foto: ConstructLab)

 • ConstructLab (Foto: Wouter Lismont)

  ConstructLab (Foto: Wouter Lismont)

Routebeschrijving

Locatie

Thor Park
André Dumontlaan 67
3600 Genk

Routebeschrijving

Van

Doorlopend
Meer info: www.thearchgenk.be

Toegangsprijs

Gratis