Festival van de architectuur

 • Praktisch

  Praktisch

  Klik op onderstaande thema’s indien je algemene informatie wenst over de aankoop van Passe Partout festivalpassen, reservaties, bereikbaarheid en toegankelijkheid.

  Wil je losse tickets boeken voor een specifieke workshop, voorstelling, lezing of expo? Surf dan naar het festivalprogramma, klik op de activiteit en ontdek alle praktische informatie via het rode menu. 

   

   

  • Reservaties en tickets
   Voor sommige activiteiten moet je reserveren om zeker te zijn van een plaats. Dit staat telkens duidelijk vermeld bij de praktische informatie (rode menu) bij de desbetreffende activiteit onder het programma.
   Ook met een Passe Partout dien je je plek op voorhand te reserveren. Deze voordelige festivalpas garandeert dus niét automatisch een plaats. (Meer informatie lees je hieronder.)

   De meeste activiteiten vinden plaats in deSingel in Antwerpen. Het Vlaams Architectuurinstituut organiseert echter niet alle festivalactiviteiten zelf. Bijgevolg worden sommige reservaties door externe partners behandeld. Afhankelijk van de organisator en activiteit, word je doorverwezen naar de juiste plek om te reserveren. Deze gegevens vind je onder de praktische informatie (in de rode menubalk).

   Voor verdere vragen kan je steeds terecht bij info@festivalvandearchitectuur.be
  • Passe Partout
   Met deze voordelige pas kan je gratis een ticket bestellen voor elke festivalactiviteit die in deSingel plaatsvindt tussen 8 en 17 september.

   Opgelet: De Passe Partout biedt niet automatisch toegang. Om zeker te zijn van een plaats, moet je voor iedere activiteit na aankoop van deze pas nog afzonderlijk reserveren via +32 (0)3 248 28 28 of tickets@desingel.be. Je ontvangt hiervoor een e-mail met een overzicht van alle festivalactiviteiten. Per e-mailretour kan je nadien je keuze aan de ticketdienst van deSingel doorgeven. Aansluitend ontvang je je-ticket(s) voor de opgegeven activiteiten.

   Het aantal plaatsen per festivalactiviteit is beperkt. Om zeker te zijn van je plaats dien je ten laatste 7 dagen vóór aanvang van een activiteit te reserveren.

   Prijzen Passe Partout:
   Basis: 45 euro (volwassenen)
   Reductie: 30 euro (studenten)

   Koop hier je Passe Partout: https://festivalvandearchitectuur.be/passe-partout/
  • Toegankelijkheid
   Een groot deel van de activiteiten van het Festival van de architectuur vindt plaats in deSingel Internationale Kunstcampus.

   Alle zalen in deSingel zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Deuren en liften zijn aangepast. Wij begeleiden u graag naar uw plaats. Hulp nodig? Geef een seintje via tickets@desingel.be of +32 (0)3 248 28 28.

   De toegankelijkheid van activiteiten buiten deSingel wordt bij de omschrijving van de activiteit aangegeven met een icoontje.
  • Bereikbaarheid
   Onder de praktische informatie bij elk programma-item vind je ook een routebeschrijving naar de desbetreffende locatie. Een groot deel van de activiteiten van het Festival van de architectuur vindt weliswaar plaats in deSingel Internationale Kunstcampus, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Je kan deSingel bereiken op volgende manieren:


   De fiets:
   - velo-antwerpen.be
   - combineerbaar met trein, tram, bus of auto
   - fietsparking bij hoofdingang en Grand café

   Het openbaar vervoer:
   - vanuit Antwerpen centraal
   20' tram 2 richting Hoboken
   20' tram 6 richting Olympiade, halte deSingel

   - vanuit Antwerpen Zuid
   15' te voet langs de Desguinlei
   5' met Velo-fiets


   De auto:
   deSingel ligt vlak naast de ring rond Antwerpen. Soms zorgt filevorming voor belangrijke vertragingen, voornamelijk op vrijdagavond.

   - vanuit Gent
   afrit 5/Wilrijk, vanaf deze afrit de richtingaanwijzers deSingel kunstsite volgen.

   - vanuit Breda/Hasselt
   afrit 4/Berchem, aan de verkeerslichten rechtsaf, onmiddellijk nadien aan de volgende verkeerslichten links, richting Singel-Zuid volgen, aan de derde verkeerslichten ligt deSingel.

   - vanuit Brussel
   via de E19 afrit 5a / Antwerpen Centrum / Berchem / Singel, aan de verkeerslichten linksaf richting Singel-Zuid volgen, aan de tweede verkeerslichten ligt deSingel.


   Lage-emissiezone: deSingel blijft bereikbaar.
   Jan Van Rijswijcklaan en Desguinlei ter hoogte van deSingel vallen net buiten de lage-emissiezone. Voldoet uw wagen niet aan de lage-emissienormen en komt u via de ring uit het noorden naar Antwerpen dan neemt u best eerst de afslag A12/Boom, vervolgens afrit Wilrijk ter hoogte van Crowne Plaza Hotel. Vanaf daar is er signalisatie naar deSingel. Komende uit Brussel via de E19 rijdt u via de binnensingel probleemloos links naar deSingel. Het stuk binnensingel tussen de E19 en Jan Van Rijswijcklaan valt immers buiten de lage-emissiezone.


   Parkeren:
   - grote parking langs de Desguinlei, voorbij het kruispunt aan deSingel richting Zuid, op slechts 5' à 10' wandelen
   - parkeerplaatsen op J. Van Rijswijcklaan & Le Grellelaan
   - beperkt aantal betalende parkeerplaatsen voor het gebouw van deSingel (€ 2/uur, € 5/voorstelling)
   - 5 betalende parkeerplaatsen voor andersvaliden vlakbij de hoofdingang van deSingel
   - 2 oplaadpunten voor elektrische auto's

 • Over F/a

  Over F/a

  Een Festival van de architectuur: wat houdt dat nu eigenlijk in?

  Het Festival van de architectuur is een tiendaags interdisciplinair evenement dat inzoomt op het belang van architectuur voor een goed ontworpen leefomgeving. We nodigen niet alleen ontwerpers, maar ook kunstenaars en gebruikers uit om hun interpretatie en ervaring over architectuur te delen. Met het festival biedt het Vlaams Architectuurinstituut een platform voor kruisbestuiving, waarop al deze actoren elkaar ontmoeten.

   

  Waarom is zo’n festival nodig?

  Het Festival van de architectuur focust op de kwaliteit van de ontworpen ruimte. Die komt voort uit een open gesprek waarin ontwerpers, beleidsmakers en bewoners elkaar ontmoeten. Het programma slaat een brug tussen al deze actoren en moedigt iedereen aan om na te denken over een goed ontworpen leefomgeving en wat we daarvoor kunnen doen.

   

  F/a 2017: Meer dan alleen bouwen.

  Architectuur is méér dan alleen bouwen. Deze stelling tekende de krijtlijnen uit voor deze eerste editie. Gebouwen staan immers nooit op zich, in een vacuüm, maar krijgen pas betekenis in relatie tot hun leefomgeving. Het is een speelveld waarbinnen ontwerpers, bewoners en omgeving elkaar op verschillende niveaus en verschillende momenten ontmoeten. Publieke ruimte en infrastructuur geven vorm aan onze alledaagse aanwezigheid. Gisteren, vandaag en morgen. Een gezonde leefomgeving is dan ook een uitdaging die ons allen aanbelangt. Sterker nog, we hebben iedereen nodig om deze uitdaging aan te gaan. Want het geheel is meer dan de som der delen en verschillende visies leiden tot nieuwe inzichten.

   

  Waar moet je zijn voor het Festival van de architectuur?

  Het Festival van de architectuur is een tweejaarlijks evenement. Iedere editie nodigen we een andere stad uit als host. In 2017 strijkt het festival neer in Antwerpen. Tien dagen lang brengen we architectuur over de hele stad onder de aandacht, met deSingel als epicentrum. Van hieruit belichten we de architectuurcultuur in Vlaanderen en daarbuiten. Op zondag 10 september treden we ook buiten de grenzen van de stad en openen we over heel Vlaanderen en Brussel de deuren van opmerkelijke gebouwen en bijzondere ontwerpbureaus.

   

  Wanneer gaat het festival door?

  Het Festival van de architectuur vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 17 september.

   

  Voor wie is het festival bedoeld?

  Iedereen is welkom op het Festival van de architectuur. We bieden activiteiten waarvoor je geen voorkennis nodig hebt en die geschikt zijn voor verschillende leeftijden.

 • Over het Vlaams Architectuursinstituut

  Over het Vlaams Architectuursinstituut

  Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) is het sectorinstituut voor hedendaagse architectuur in Vlaanderen. Het is ons streefdoel om het publiek attent te maken op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, om het maatschappelijke debat omtrent het ontwerp van gebouwen en steden te stimuleren en om kennis over architectuur te verspreiden.

  We zijn het voornaamste aanspreekpunt voor informatie omtrent Vlaamse architectuur en actuele ontwikkelingen in het architecturale beleid in Vlaanderen. Als sectorinstituut  bieden wij een platform aan voor iedereen die wil bijdragen aan de ontwikkeling van de architectuurcultuur. Het VAi organiseert tentoonstellingen, lezingen, debatten en architectuurreizen, brengen publicaties uit en coördineert evenementen, zoals het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen en het Festival van de architectuur.

  Bovendien vertegenwoordigt het instituut Vlaanderen op internationale evenementen zoals de Architectuurbiënnale in Venetië en beschikt het over een netwerk van architectuurinstituten in Europa en wereldwijd.

  Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) werkt onder de koepel van het Vlaams Architectuurinstituut. Het CVAa brengt architectuurarchieven en vormgevingserfgoed in kaart, geeft er advies over en wil via publicaties en tentoonstellingen een breed publiek betrekken bij dit erfgoed.

 • Contact

  Contact

  Vlaams Architectuurinstituut vzw
  Jan van Rijswijcklaan 155
  2018 Antwerpen

  03 242 89 65
 • Partners

  Partners

  Het programma van het Festival van de architectuur (F/a) wordt mede mogelijk gemaakt door deze partners.

  Met steun van

  Vrienden van het Festival van de architectuur

  Met promotionele steun van