Festival van de architectuur

Architectuurwandeling met Expeditie De Stad (Foto: Zena Van den Block)

Architectuurrondleidingen met Expeditie De Stad

Zien → Antwerpen

Expeditie De Stad organiseert stadsverkenningen in Antwerpen over architectuur, stadsontwikkeling en diversiteit voor kinderen tot volwassenen. Tijdens het Festival van de architectuur heb je keuze uit een rits aan wandelingen:

Expeditie De Stad
Ontdek architecturaal Antwerpen (Foto: Diego Rosero)

Tien gebouwen vertellen: zaterdag 9/9/2017 van 10u tot 12u

We bekijken 10 gebouwen uit zeer verschillende periodes: ontwerp, tijdsgeest van de bouwperiode, ruimtelijke en maatschappelijke context, structuur en bouwstijl. Klassiekers zoals de Boerentoren, het Centraal Station, het stadhuis en de kathedraal passeren de revue, samen met enkele meer controversiële gebouwen zoals de Antwerp Tower en het paviljoen van Stéphane Beel voor het Rubenshuis.

 

ARCHI-kids: zaterdag 9/9/2017 van 14u tot 16u30

Kijken naar, nadenken en dromen over architectuur en zelf (op papier) aan de slag gaan: dat is wat we doen tijdens ARCHI-kids. Het Antwerpse Eilandje biedt een fantastische staalkaart van nieuwbouw, vernieuwbouw en restauratie. Onze gids laat de jongeren stilstaan bij de meest uiteenlopende gebouwen. Geschikt voor jongeren van 11 tot 14 jaar.

 

De charmante chaos van Antwerpen Dam: dinsdag 12/9/2017 van 18u30 tot 20u

Deze wijk is ook voor vele Antwerpenaren onbekend gebied. Dit zal in de nabije toekomst gegarandeerd veranderen door de grote projecten die hier al gerealiseerd zijn of op stapel staan: een fietserbrug over het kanaal, een nieuwe school, een nieuw ziekenhuis, de IJzerlaan, wonen, werken en ontspannen aan het Noordschippersdok en Lobroekdok en het Slachthuis. Wij bieden je een blik op de toekomst!

 

Ontwapend wonen in het Groen Kwartier: woensdag 13/9/2017 van 14u tot 15u30

In het voormalige Militair Hospitaal vlakbij Berchem-station kan je tegenwoordig wonen in een ziekenhuispaviljoen of wasserij of in een van de vele nieuwbouwappartementen, stadswoningen, sociale huur- en koopwoningen en lofts. De openbare ruimte wordt aangelegd als parktuin voor de wijde buurt, de auto’s verdwijnen ondergronds. Het Militair Hospitaal Antwerpen vormt een schakel tussen de Posthofwijk en de Zurenborgwijk en maakt de gesloten site weer open voor de buurt.

Expeditie De Stad
Architectuurwandeling langs het Groen Kwartier (Foto: Diego Rosero)

Zuid in beweging: donderdag 14/9/2017 van 18u30 tot 20u

De renovatie van het voormalige goederenstation en de bouw van het nieuwe Justitiepaleis vormden een eerste impuls voor herontwikkeling van het gebied tussen het Zuid en het Kiel. De stad Antwerpen wil hier een duurzaam woon- en werkgebied realiseren, gespreid over een periode van 15 jaar. Studio Associato Secchi-Viganò ambieert met haar masterplan een gemengde wijk: een combinatie van woningen, winkels, horeca, openbare voorzieningen, groen en kantoren. De publieke ruimte en het park worden ontworpen door het architectenbureau Bureau Bas Smets.

 

Met zicht op ’t stad (fietstocht): vrijdag 15/9/2017 van 18u30 tot 20u30

Gedurende meer dan dertig jaar stond de ontwikkeling van hoogbouw in talrijke Europese steden op een laag pitje. Hoogbouw werd immers veelal geassocieerd met controversiële voorbeelden uit de laat-modernistische stadsontwikkeling van de jaren 1960-1970. Vandaag is het tij gekeerd en wordt hoogbouw opnieuw gezien als deel van de hedendaagse stadsontwikkelingspraktijk. Ook in Antwerpen is er opnieuw vraag naar wonen en werken in hoogbouw.

We nemen je mee naar de bovenste verdieping van enkele torens uit het verleden voor een zicht op ’t stad en laten u de mogelijkheden ontdekken voor hoogbouw in de toekomst.

 

Renaat Braem op het Kiel: zaterdag 16/9/2017 van 10u30 tot 12u

In 1949 kreeg Renaat Braem een bouwopdracht voor 800 sociale woningen op het Kiel.Voor het eerst kreeg hij de kans om op grote schaal de ideeën van CIAM in praktijk om te zetten. Hij koppelde functionaliteit aan esthetiek, hechtte veel belang aan licht, lucht, ruimte. Tijdens deze wandeling bezoeken we ook een modelappartement, waarbij je het gevoel krijgt getransporteerd te worden naar 60 jaar geleden. 

 

ARCHI-kids: zaterdag 16/9/2017 van 14u tot 16u30

Kijken naar, nadenken en dromen over architectuur en zelf (op papier) aan de slag gaan: dat is wat we doen tijdens ARCHI-kids. Het Antwerpse Eilandje biedt een fantastische staalkaart van nieuwbouw, vernieuwbouw en restauratie. Onze gids laat de jongeren stilstaan bij de meest uiteenlopende gebouwen. Geschikt voor jongeren van 11 tot 14 jaar.

 

deSingel: zondag 17/9/2017 van 10u30 tot 12u

De rondleiding biedt je een verhelderende inkijk voor en achter de schermen van het kunstencentrum deSingel, terwijl je ook vanalles aan de weet komt over het denken en werken van twee architectuuriconen, Leon Stynen en Stéphane Beel.

Routebeschrijving

Locatie

Op verschillende locaties
2000 Antwerpen

Routebeschrijving Inschrijven

Van

Op verschillende tijdstippen (meer info: zie beschrijving)

Toegangsprijs

Tickets: € 10 per persoon

Alle verdere info en inschrijvingen via Expeditie De Stad:
E-mail naar info@expeditiedestad.be
Via de website van Expeditie De Stad
Telefonisch op het nummer 03/338 39 39 (ma - di - do - vr van 10:00u tot 16:00u)