Festival van de architectuur

D/a: Collectief Noord

Zien → Antwerpen

Bureau Collectief Noord

We zijn het noorden kwijt. Modern is inmiddels 100 jaar oud en alles is hedendaags. Architectuur zullen we vanaf nu per gebouw moeten heruitvinden. Voor overkoepelende verhalen is geen plaats en dus sluimert ironie in onze visieteksten. 

De focus verschuift naar de context om betekenis te genereren. De context is het geheel aan ruimtelijke, fysieke en mentale gebeurtenissen omtrent een opdracht. De context is niet enkel de vooraf gekende aanleidingen, ook toevallige en banale omstandigheden tijdens het proces kunnen betekenis geven aan het gebouw. Elk proces kent z’n eigen dialectiek waarin niet alle contradicties en complexiteiten worden opgelost. Ze stollen tot een vernuftig geheel en geven het gebouw een unieke toon.

Authentiek zijn, kan niet meer in termen van originaliteit gedefinieerd worden. Een gebouw verdient de status van authenticiteit door telkens op een andere manier typologieën en reminiscenties te hercombineren in een buitengewoon geheel. Nieuw zijn is op een specifieke manier oud zijn. 

Collectief Noord bouwt ‘onaangepaste gebouwen’, zoals de architecten het zelf omschrijven, waarin het plan niet enkel het antwoord is op de eisen van de gebruiker, maar de aanzet tot (oneigenlijk) gebruik. Open en eigenzinnige gebouwen, waarin het samenleven wordt gestimuleerd. Hun gebouwen bepalen ook de ruimte erbuiten en ertussen. Ze snijden openbare ruimte weg en creëren private en collectieve plekken. De status en overgang van de grenzen van die plekken, appelleert aan de maatschappelijke relevantie van het vak architectuur. 

Let op: bureau enkel toegankelijk tijdens rondleidingen
Laat je rondleiden door de architecten en werp een unieke blik achter de schermen! De gratis rondleidingen beginnen om 11u, 13u, 15u en 17u. Ieder rondleiding duurt 45 minuten en biedt ruimte voor maximaal 25 deelnemers. Reserveer via het online inschrijvingsformulier.

Bezoek tijdens de Dag van de architectuur ook het onthaalpaviljoen van de Hoge Rielen, een ontwerp van Collectief Noord Architecten. 

Meer info:
Collectief Noord

Routebeschrijving

Locatie

Lange Beeldekensstraat 104 b
2060 Antwerpen

Routebeschrijving

Van

11:00u | Enkel opengesteld voor rondleidingen (meer info: zie beschrijving)

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis