Festival van de architectuur

D/a: Kendall

Zien → Antwerpen

Oud maar duurzaam en energiezuinig

Stramien

Dit gebouw onderging al een hele reeks transformaties. Het pakhuis was oorspronkelijk een brouwerij. Stramien ging de uitdaging aan om het negentiende-eeuws gebouw om te vormen tot een energiezuinig kantoorgebouw. Met een energieverbruik dat zestig procent lager ligt dan dat van een doorsnee kantoorgebouw, slaagden de architecten daar wonderwel in.

De oude muren van het gebouw bleven behouden maar werden omgevormd tot een luchtdichte en goed geïsoleerde buitenschil rond het gebouw. Het kantoorgebouw wordt geklimatiseerd door een energiezuinig concept en regelt zichzelf. Verwarming en ventilatie valt uit wanneer ze onnodig is, actieve zonwering treedt in werking indien nodig. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het sanitair.

Kendall - Stramien (Foto: Evelien Boonen)
Kendall – Stramien (Foto: Evelien Boonen)

Ook in het ontwerp stond de vernieuwing de dialoog tussen oud en nieuw niet in de weg. Het bestaande dak werd vervangen door een nieuwe, transparante staalstructuur. Het ritme en de regelmaat herinnert aan de baksteenarchitectuur van het pakhuis, waardoor het nieuwe dak zowel het verlengde als het tegengestelde is van het oude gebouw. Lichtinval was een tweede belangrijk aandachtspunt. Halverwege het gebouw werd een volledige vloerplaat uitgebroken waardoor op ieder niveau van het daglicht kan worden genoten. De lay-out van het pakhuis werd behouden. De open plateaus lenen zich perfect voor de flexibele indeling die de opdrachtgever wenste. Het patroon in het kunstwerk van Benoît van Innis verbindt de verschillende niveaus met elkaar.

Let op: enkel toegankelijk voor begeleide bezoeken
Dit gebouw is enkel toegankelijk voor begeleide bezoeken. De begeleide bezoeken starten om 10u. Ieder uur kan je aansluiten. Inschrijven is niet nodig, op tijd komen is dus de boodschap!

 

Op zondag 10 september is het dubbel feest! Vlaanderen viert dan Open Monumentendag én Dag van de architectuur. Omdat hedendaagse architectuur en monumentaal erfgoed dikwijls hand in hand gaan, ontdek je op een 20-tal plekken in Vlaanderen de geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.

 

 

Meer info:
 Stramien|Kendall

  • Kendall - Stramien (Foto: Evelien Boonen)

    Kendall - Stramien (Foto: Evelien Boonen)

  • Kendall - Stramien (Foto: Evelien Boonen)

  • Kendall - Stramien (Foto: Evelien Boonen)

    Kendall - Stramien (Foto: Evelien Boonen)

Routebeschrijving

Locatie

Giststraat 25
2000 Antwerpen

Routebeschrijving

Van

10:00u | Opgelet: enkel toegankelijk voor begeleide bezoeken
(meer info: zie beschrijving)

Tot

17:00u

Toegangsprijs

gratis