Festival van de architectuur

Sint-Jacobsgasthuis, Tongeren (Foto: CRKC)

D/a: Sint-Jacobsgasthuis

Zien → Tongeren

Een gebouw met vele gezichten

Het Sint-Jacobsgasthuis in Tongeren werd in 1282 gebouwd en heeft sindsdien een onderkomen geboden aan verschillende diensten. Oorspronkelijk diende het als een gasthuis voor de stad Tongeren en pelgrims. Na de achttiende eeuw deed het gebouw dienst als ouderlingentehuis, weeshuis en hospitaal. Het ziekenhuis bleef in werking tot de jaren 1980, waarna de stadsdiensten hun intrek namen in het gebouw. In 2008 kreeg het een helemaal andere invulling met een hotel, winkel- en woonruimte en een onderkomen voor de toeristische dienst.

Het oorspronkelijke gasthuis uit 1282 werd in 1867 vervangen door neoclassicistische gebouwen, een architectuurstijl die zich liet inspireren door de Griekse en Romeinse bouwkunst. Het gasthuis werd opgetrokken uit baksteen en afgewerkt met arduin. De kapel uit 1660 werd wel bewaard en nu ook beschermd als monument. Hier huist nu de toeristische dienst van de stad Tongeren. Het gasthuis biedt onderdak aan een hotel, wellnesscenter, wijnbar en woon- en winkelruimte.

Om ruimte te bieden aan deze nieuwe functies werd de binnenstructuur grotendeels gestript. Zo werd een groot aantal tussenwanden verwijderd. De beschermde buitengevel werd behouden, alsook de typische raamindeling. Het schrijnwerk en de dakgoten werden gereconstrueerd. Op de eerste verdieping werd de structuur van het gebouw meer behouden, zoals de oorspronkelijke gangen. In de kapel werd het grafmonument van gravin Maria Anna de Berchem, die in 1697 overleed, teruggeplaatst.

In zekere zin doet het hotel de oorspronkelijke functie van het gebouw eer aan. Net zoals in de 13de eeuw vormt het een uitvalsbasis voor bezoekers van de stad.

Op zondag 10 september is het dubbel feest! Vlaanderen viert dan Open Monumentendag én Dag van de architectuur. Omdat hedendaagse architectuur en monumentaal erfgoed dikwijls hand in hand gaan, ontdek je op een 20-tal plekken in Vlaanderen de geslaagde combinatie tussen oude en nieuwe architectuur. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.

  • Sint-Jacobsgasthuis, Tongeren (Foto: Stad Tongeren)

    Sint-Jacobsgasthuis, Tongeren (Foto: Stad Tongeren)

  • Sint-Jacobsgasthuis, Tongeren (Foto: CRKC)

    Sint-Jacobsgasthuis, Tongeren (Foto: CRKC)

Routebeschrijving

Locatie

Via Julianus 4
3700 Tongeren

Routebeschrijving

Van

10:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis