Festival van de architectuur

Kennedytunnel, Ringdag zone Zuid - www.overdering.be

Kom naar de Ringdag en ontmoet de ontwerpers van de overkapping van zone Zuid!

Doen → Antwerpen

Alexander D’Hooghe is in het najaar van 2015 door de Vlaamse overheid aangesteld om de overkapping van de Antwerpse ring te onderzoeken, en vooral om hierover een brede dialoog tussen overheid, burgerbewegingen en burgers op te zetten.

Dit najaar wordt een belangrijke stap gezet in de richting van de overkapping van de Antwerpse Ring. Zes internationale ontwerpteams trekken buurten en wijken in om ideeën te verzamelen en schetsen te maken voor de overkappingen. Architecten, stedenbouwkundigen en experten gaan aan de slag om een stuk nieuwe stad te tekenen over de Ring. De Antwerpse ring is hiervoor opgedeeld in zes verschillende zones, en in elke zone is een ontwerpteam aangesteld. Dat team zal de overkapping voor die zone uittekenen. En dat doen ze niet alleen.

Elk ontwerpteam zet een brede samenwerking op met inwoners, organisaties en gebruikers van de publieke ruimte. Die samenwerking gaat van start met de Ringdagen, één voor elke zone van de Antwerpse ring. De ringdagen geven de kans om kennis te maken met het ontwerpteam en om de teams een eerste inzicht te geven in wat u belangrijk vindt voor een overkapping.

Het ontwerpteam van zone Zuid bestaat uit het Parijse bureau AGENCE TER, TVK en Arcadis. Ze worden verder ondersteund door organisaties en bedrijven met verschillende expertises, waaronder de Universiteit Antwerpen. AGENCE TER, die het project zal trekken, werkt op het kruispunt tussen stad maken en landschap maken, en hoe stad en landschap met elkaar verweven kunnen worden.

Hoe gaat het verder na de Ringdag?
De Ringdagen vormen het officiële startschot voor de geselecteerde teams. Van september 2017 tot april 2018 werken zij aan een ontwerp voor de overkapping. Dat doen ze vanuit een werkplek in de wijk. In die periode zullen zij op verschillende tijdstippen in dialoog gaan met de buurt. Dat garandeert dat hun ontwerp rekening houdt met goede ideeën van bewoners, verenigingen, organisaties en burgerbewegingen die de buurt als geen ander kennen. De communicatie van de dialoogmomenten na de Ringdagen, gebeurt door de teams zelf. Wil je daarvan op de hoogte blijven, laat het dan weten via dit formulier.

Programma
De Ringdag van zone Zuid vindt plaats in deSingel op dinsdag 12 september, doorlopend van 17 tot 21 uur. Tijdens de Ringdagen is er van alles te doen: je kan kennismaken met de ontwerpers, er is een infotentoonstelling, en op meerdere plekken kan je je stem laten horen. Daarnaast zijn er ook workshops, waar we wat dieper ingaan op hoe jij vandaag naar jouw buurt kijkt. Het aantal deelnemers voor de ringdag is onbeperkt. Enkel voor de workshops in kleine groep is er een limiet op het aantal plaatsen. Dus ook al zijn de workshops volzet, dan nog is het de moeite om naar de Ringdag te komen!

Praktisch & inschrijvingen
• 12/9 van 17 tot 21 uur (doorlopend)
• Het inschrijvingsformulier vind je hier. Je kan je inschrijven voor één of meerdere ringdagen.
• In elke zone gaat één ontwerpteam aan de slag. Lees hier meer over de geselecteerde teams.

Routebeschrijving

Locatie

deSingel internationale kunstcampus
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Routebeschrijving

Van

17:00u

Tot

21:00u

Toegangsprijs

Gratis