Festival van de architectuur

Officiële opening met bekendmaking Meesterproef

Zien → Antwerpen

Tijdens de officiële opening van het Festival van de architectuur leggen we de link tussen hedendaagse architectuur en het verleden. Want hoe bestand is architectuur tegen de tijd? Een half jaar lang werkten achttien recent afgestudeerde ontwerpers rond herbestemming van beschermd erfgoed. In samenwerking met Team Vlaams Bouwmeester en agentschap Onroerend Erfgoed maken we vanavond de laureaten van de Meesterproef bekend. Deze proef daagt publieke opdrachtgevers uit om jonge ontwerpers en kunstenaars een kans te geven een eerste overheidsopdracht uit te voeren. De meest innovatieve en frisse oplossingen worden werkelijk uitgevoerd. 

Uit de twaalf kandidaturen, selecteerden het team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed deze zes herbestemmingsprojecten. Meer informatie over de short list lees je op de website van Team Vlaams Bouwmeester

– De Kloosterkapel te Wervik
– De linkervleugel van de boerderij Wortel-Kolonie
– Het voormalige openluchtzwembad Hofstade Zemst
– De duiventil op het domein Hof ter Beke in Wilrijk
– De tumuli van Heers
– De slagmolen te Genk

Toegang tot de uitreiking Meesterproef is gratis. Reservatie is wel verplicht. Voor het openingsfeest ‘Nacht van de architectuur’ dien je een afzonderlijk ticket te bestellen. 

Noordvleugel boerderij Wortel-Kolonie in Hoogstraten (Foto: Kris Vandevorst)

“Elk gebouw zit in een proces van permanente verandering. De grote uitdaging is het begeleiden, het optillen van het erfgoed naar een hoger ambitieniveau.” (Leo van Broeck, Vlaams Bouwmeester)


Kom naar de studiedag ‘Erfgoed en Herbestemming’

In het kader van deze Meesterproef organiseren het Team Vlaams Bouwmeester en het agentschap Onroerend Erfgoed een studienamiddag op 8 september. Die dag schetsen verschillende sprekers hun visie op herbestemming en erfgoed. Ze brengen een overzicht van de ruime mogelijkheden en verschillende benaderingswijzen van een kwaliteits- en respectvolle herbestemming. De studiedag vindt eveneens plaats in deSingel. Meer informatie en inschrijven kan via de website van agentschap Onroerend Erfgoed.  


Programma 

  • 13u00 – 13u20: Verwelkoming en inleiding door Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed 
  • 13u20 – 13u50: Status quaestionis door Pieter T’Jonck – pertinente vragen naar erfgoedsector en de architectuurwereld – Visie van verschillende architecten op herbestemming en erfgoed:
  • 13u50 – 14u10: Tim Vekemans, RE-ST: ‘de kunst van het niet-bouwen’
  • 14u10 – 14u30: Jan De Vylder, architecten de vylder vinck taillieu 
  • 14u30 – 14u50: koffiepauze
  • 14u50 – 15u10: Ronald Rietveld, RAAAF: ‘Hardcore Heritage’
  • 14u10 – 15u30: Koenraad Van Cleempoel, UHasselt en Nicolaas Vande Keere, UR architects: ‘Adaptive Re-use’
  • 15u30 – 15u50: Gorduna vzw
  • 15u50 – 16u30: Conclusies en reflecties door Pieter T’jonck  en Leo Van Broeck – mogelijkheid tot reflecties / discussie met het publiek

 

Routebeschrijving

Locatie

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Routebeschrijving Tickets via deSingel

Van

20:00u

Tot

21:30u

Duur

1u30

Toegangsprijs

Gratis. Reservatie is wel verplicht.