Festival van de architectuur

MAATWERK MASSARBEIT (Foto: Marius Grootveld)

Prelude: een wevende generatie

Zien → Antwerpen

Vanaf juni toont het M HKA de tentoonstelling ‘Prelude: een wevende generatie’. Deze ‘wonderkamer’ presenteert een nieuwe en opkomende generatie architecten uit de Lage Landen. Deze ontwerpers bepleiten geen radicale veranderingen in de architectuur, maar willen op een duurzame manier ontwerpen voor de toekomst door heel precies het bestaande stedelijke weefsel te lezen en artistieke en architecturale referenties te interpreteren. In Nederland vormt deze generatie een antwoord op de ingrijpende economische crisis die een kritische evaluatie van de architectuur opdrong. Tot voor de crisis van 2008 lag de focus op geïsoleerde, gefragmenteerde architecturale projecten die vooral bepaald waren door hun interne conceptuele logica. In Vlaanderen kadert deze generatie in een oudere culturele traditie die tracht zinvol om te gaan met het versnipperde Belgische landschap.

Deze nieuwe generatie wil opnieuw een breder en gedeeld perspectief voor de architectuur creëren door actief met geschiedenis, kunst en de specifieke condities van de context aan de slag te gaan, en door associatie en de notie van typologie te bevragen. Eerder dan de nadruk te leggen op geïsoleerde nieuwe creaties, zoeken de ontwerpers van deze generatie naar de draden van wat er al is en trachten ze die samen te weven. Ze willen het bestaande weefsel verrijken en op de anekdotes van de geschiedenis, de context en het incident verder bouwen.

MAATWERK MASSARBEIT
Foto: Marius Grootveld

De objecten in deze ‘wonderkamer’ zijn denkoefeningen en modellen van realisaties die als fragmenten deze generatie portretteren. Wanneer de bezoeker ze samen bekijkt, wordt door associatie hun relatie duidelijk.

 

Facebook: M HKA 

Twitter: @m_hka

Instagram: @muhka_museum

Routebeschrijving

Locatie

M HKA
Leuvenstraat 32
2000 Antwerpen

Routebeschrijving www.muhka.be

Van

11:00u - 18:00u: di-wo; vr-zo
11:00u - 21:00u: do

Toegangsprijs

€ 10 (basis)
€ 5 (60+, studenten)
€ 1 (-26 jaar)
Gratis (-13 jaar)