Festival van de architectuur

Werf kantoor- en appartementsgebouw Boerentoren, ca. 1930, architecten Jan Vanhoenacker, Jos Smolderen en John Van Beurden (Foto: Archief Jan Vanhoenacker, Architectuurarchief Provincie Antwerpen)

WERF! Foto’s uit het architectuurarchief: tentoonstelling

Zien → Antwerpen

Werp een blik achter de schermen van de stad. Ontdek ongeziene gezichtspunten en skeletten van gebouwen waarvan we vandaag alleen de afgewerkte buitenkant kennen. Sta oog in oog met de eigenlijke bouwers. Gelieve de werf te betreden!

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) en het Architectuurarchief Provincie Antwerpen tonen een verrassende selectie bouwwerffoto’s uit het Architectuurarchief. Behalve architecten en andere ontwerpers hebben ook bouwbedrijven, aannemers, werfleiders en vaklui een enorme impact op de gebouwde omgeving. Eens het stof van de werf is gaan liggen, verdwijnen de werkelijke bouwers in de plooien van de geschiedschrijving.

 

“Gelieve de werf te betreden!”

 

De tentoonstelling WERF! toont deze bouwers in actie en geeft hen een gezicht. Ze put uit de rijke collectie werffoto’s van het Architectuurarchief Provincie Antwerpen en biedt een unieke blik op de bouwwerven van bekende en minder bekende Antwerpse gebouwen uit de twintigste eeuw.

Op vrijdag 15 september 2017 geeft prof. Inge Bertels (VUB) een lezing rond historische bouwwerven, aannemers en fotografie in het Auditorium van de Permekebibliotheek in Antwerpen.

Werf Onze-Lieve Vrouw ter Sneeuwkerk (Foto: Archief Jozef-Louis Stynen, Architectuurarchief Provincie Antwerpen)
Werf sociale woonwijk Luchtbal (Foto: Archief V. R. & J. Van Coillie, Architectuurarchief Provincie Antwerpen)

Routebeschrijving

Locatie

Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 25-26
2000 Antwerpen

Routebeschrijving www.permeke.org

Van

10:00u - 20:00u: ma-do
10:00u - 17:00u: vr-za
10:00u - 14:00u: zo

Toegangsprijs

Gratis